Lidmaatschap

Verzeker je van:

  • Persoonlijke service
  • Juridische hulp
  • Loopbaanadvies
  • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   

Nieuws en opinie Het COV laat van zich horen

Meer nieuws
ACV 160520 Petitie-actie PWA wordt wijkwerking
MEI 23

Petitie: Van PWA naar een succesvolle Wijkwerking

In Basis 3 schreven we over de omvorming van het PWA-systeem tot Wijkwerking. We toonden ons bezorgd om de gevolgen hiervan voor de basisscholen. ACV ging tot actie over en nam onze bezorgdheden mee. Met een petitie willen we de overheid vragen om het voorstel aan te passen en er een duurzame en kwaliteitsvolle Wijkwerking van te maken.
COV kinderen op speeltuig AVP
De onderhandelingen over het zorgkrediet werden op 17 mei 2016 door de Vlaamse regering abrupt afgebroken. Niemand weet nog wanneer het zorgkrediet zal ingaan. Komt er eerst overleg om het recht op dit verlof te regelen in alle overheidssectoren? Hoe lang duurt het tot de federale overheid ervoor zorgt dat het zorgkrediet in aanmerking komt voor het overheidspensioen? Kunnen we nog praten over een eindeloopbaanregeling binnen onderwijs? Aan de andere kant van de tafel konden ze ons niet vertellen waartoe de Vlaamse regering zich engageert.
Lees meer
persbericht-gvf-vanlerensbelang-onderwijsfestival-onderwijsvakbonden
Het onderwijspersoneel is niet alleen ongerust, maar ook sterk verontwaardigd. Om aan deze ongerustheid en verontwaardiging uiting te geven, zullen de onderwijsvakbonden de deelnemers aan het Onderwijsfestival verwelkomen. We zullen hen uitleggen waarom wij de aangekondigde pensioenmaatregelen niet pikken. Wij vinden dat kinderen recht hebben op goed onderwijs. Wij vinden dat hen dat recht ontnomen wordt als het statuut van het onderwijspersoneel - ook financieel - niet meer voldoende aantrekkelijk is om hooggeschoold personeel te kunnen blijven aantrekken. En daarom voeren wij actie. Voor uw en onze kinderen!
Lees meer
ACV 2016-05-10 Stijging aantal langdurig zieken oorzaken aanpakken niet de zieken
ACV voorzitter Marc Leemans: “In de middeleeuwen dacht men zieken te kunnen genezen met aderlatingen. Vandaag denkt men dat te kunnen met financiële sancties. Zieke werknemers worden al heel streng gecontroleerd. Snoeien in de ziekte-uitkering om het aantal langdurig zieken te beperken is volksbedrog”. 
Lees meer
COV-persbericht-loopbaanonderbreking-uittocht-mco-deredactie
Afschaffing loopbaanonderbreking: COV vraagt degelijke overgangsregeling en écht eindeloopbaandebat
Het COV, de grootste vakbond van het basisonderwijs, wordt overstelpt met vragen van leerkrachten over het afschaffen van de algemene loopbaanonderbreking. “Wie niet voor 2 september in het huidige systeem stapt, ziet het helemaal aan zijn neus voorbijgaan. Daarom kiezen veel oudere leerkrachten ervoor vroeger loopbaanonderbreking te nemen dan ze van plan waren. Zo organiseert de Vlaamse regering zelf een uittocht van oudere leerkrachten”, zegt Marianne Coopman,  algemeen secretaris van het COV.
Lees meer
Meer nieuws
COV-thema
Het COV volgt verschillende thema’s nauw op. Thema’s die inspelen op de actualiteit en de noden van kwaliteitsvol basisonderwijs. Soms organiseren we acties of zetten we een campagne op.
Lees meer
cartoon salami onderwijsbesparingen zonder logo
Na opnieuw federale en Vlaamse regeringsmaatregelen die de onderwijsloopbaan afbreken, voert het COV  actie: samen voor werkbaar werk maakt onderwijs sterk.De salami-politiek van het snijden in werkvoorwaarden en pensioenen moet stoppen.
We organiseren provinciale infonamiddagen op 20 mei, een infomoment in de scholen in de week van 23 tot 27 mei. Er is een nationale betoging van alle vakbonden op 24 mei, en vooral: een grote groene ACV-manifestatie onderwijs en openbare diensten op 31 mei! We verwachten je hier massaal!
Lees verder voor meer details en het actieplan.
Lees meer
syndicale premie
Alle personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs betaald door Agodi ontvangen einde maart het aanvraagformulier voor de syndicale premie. Enkel de personeelsleden die tijdens het referentiejaar 2015 aangesloten waren bij een erkende vakbond en een minimale ledenbijdrage betaald hebben kunnen van deze premie genieten. Bezorg het ingevulde formulier snel aan je vakbondsafgevaardigde op school of aan de kring- of regioverantwoordelijke.
Lees meer
SV 2016 Bedankingsaffiche
Intussen zijn de resultaten van de sociale verkiezingen (9-22 mei 2016) bekend: een succes!  Het ACV haalt een absolute meerderheid in Vlaanderen en Wallonië, met maar liefst 55,85% van de zetels in de ondernemingsraad (OR) en 57,97% van de zetels in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW).  Dankzij jullie stem op de vertegenwoordigers van ACV en COV komen wij op voor veiligheid, preventie en bescherming op het werk, ook op school. Bedankt!
Lees meer
COV-publicaties-Basis-rek
Met Basis ben je direct mee met de onderwijsactualiteit: 15 keer per jaar brengen we via dit tijdschrift nieuws, achtergrond en duiding bij de onderwijsactualiteit. Ook bredere maatschappelijke onderwerpen komen aan bod. 
Per nummer uit de lopende jaargang kan iedereen enkele artikels downloaden. Leden kunnen Basis volledig online lezen via links naar de pdf.
Lees meer
gezondopenbaar

Gezond Openbaar

ACV Openbare Diensten, Overheidsbedrijven en Onderwijs stelde op dinsdag 22 september hun prioriteiten voor tijdens het event "Gezond Openbaar".
Onder andere de terugtredende overheid, sociaal overleg en pensioenen kwamen aan bod. 

Een uitgewerkte versie van de accenten vind je terug in deze brochure.