Lidmaatschap

Verzeker je van:

  • Persoonlijke service
  • Juridische hulp
  • Loopbaanadvies
  • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   

Nieuws en opinie

Meer nieuws
COV-het-verschil-maken
De totaliteit van de opdracht in het basisonderwijs moet haalbaar georganiseerd worden. Alleen zo kunnen leraren alle kinderen maximale kansen geven om de einddoelen basisonderwijs te halen. Dit pleidooi wordt nogmaals versterkt door onze COV-enquête over de toezichten. Daarin pleit de meerderheid van onze leden niet voor het afschaffen van het toezicht houden. Ze beseffen de pedagogische waarde van deze taak. Al maakt het de opdracht nog zwaarder.
Lees meer
COV-het-verschil-maken
“Het water staat ons aan de lippen. Geef ons kleinere klassen. Geef ons meer ondersteuning. Zorg ervoor dat we tijd en ruimte krijgen om echt te kunnen geven wat elke leerling nodig heeft.”  Bijna onmiddellijk nadat deze woorden worden uitgesproken zie je diezelfde leraren of directeurs hun onmacht wegslikken. Ze willen niet opgeven. Ze willen er zijn en blijven voor hun leerlingen. Het probleem is dat die tijd en ruimte binnen de huidige organisatie van het onderwijs nauwelijks te vinden is. 
Lees meer
COV-ziekterapport-burn-out
In 2015 waren opnieuw meer leerkrachten ziek. Vooral bij vrouwen in het basisonderwijs groeit het ziekteverzuim. Psychosomatische aandoeningen blijken de belangrijkste oorzaak. “De werkdruk en de emotionele belasting eisen hun tol bij leerkrachten. Veel leerkrachten en directies geven dag in dag uit alles voor hun leerlingen. Vaak werken ze tot ze erbij neervallen en ze niet anders kunnen dan langdurig ziek thuisblijven”, zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV.
Lees meer
COV-161209-M-decreet
In 2014 hebben zo goed als alle partijen in het Vlaams Parlement zich geëngageerd om extra middelen te voorzien voor het M-decreet. Het COV herinnert deze partijen graag aan hun belofte. “Het onderwijspersoneel wil zich actief inzetten voor elk kind, welke leerbehoeften het ook heeft, maar het water staat de leerkrachten en directies aan de lippen”, zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV.
Lees meer
COV-hoera-hoera-hoera
Minister Crevits schrijft het in haar beleidsbrief: “Voor het basisonderwijs werk ik een toekomstgericht en legislatuuroverschrijdend actieplan uit.” Dat is duidelijk. Er is geen weg meer terug. Driewerf hoera!
Lees meer
Meer nieuws
COV-thema
Het COV volgt verschillende thema’s nauw op. Thema’s die inspelen op de actualiteit en de noden van kwaliteitsvol basisonderwijs. Soms organiseren we acties of zetten we een campagne op.
Lees meer
AeropolisII-wijzijnverhuisd-COV

Het COV heeft een nieuw adres

Sinds het najaar van 2016 staan wij voor je klaar vanaf deze locatie: Britsierslaan 5, 1030 Brussel. Ons algemeen telefoonnummer is 02 244 37 00. 
  • Op zoek naar een telefoonnummer of mailadres? Je vindt alle info op de contactpagina.
COV-publicaties-Basis-rek
Met Basis ben je direct mee met de onderwijsactualiteit: 15 keer per jaar brengen we via dit tijdschrift nieuws, achtergrond en duiding bij de onderwijsactualiteit. Ook bredere maatschappelijke onderwerpen komen aan bod. 
Per nummer uit de lopende jaargang kan iedereen enkele artikels downloaden. Leden kunnen Basis volledig online lezen via links naar de pdf.
Lees meer
gezondopenbaar

Gezond Openbaar

ACV Openbare Diensten, Overheidsbedrijven en Onderwijs stelde op dinsdag 22 september hun prioriteiten voor tijdens het event "Gezond Openbaar".
Onder andere de terugtredende overheid, sociaal overleg en pensioenen kwamen aan bod. 

Een uitgewerkte versie van de accenten vind je terug in deze brochure.