Lidmaatschap

Verzeker je van:

  • Persoonlijke service
  • Juridische hulp
  • Loopbaanadvies
  • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   

Nieuws en opinie Het COV laat van zich horen

Meer nieuws
COV-afvinklijstje-toekomst-zal-beter-zijn
Met haar gekend enthousiasme overtuigt Crevits burgers en organisaties om deel te nemen aan het maatschappelijk debat over de eindtermen. Vijftig dagen tijd heb je om online mee te debatteren over wat van ‘leRensbelang’ is. Maar is de grootste gemene deler van een participatief proces wel altijd het gewenste resultaat?
Lees meer
COV-directeur-schoolleiderschap
“We moeten af van het idee dat directeur een promotie is voor leraren. Nee, het is een andere job.” Met deze uitspraak gooit professor Geert Kelchtermans (in Basis 1-2016) een knuppel in het hoenderhok. “We moeten niet meer denken over directeurs, we moeten denken over leiderschap.” Het COV wil in het loopbaandebat stappen zetten over het schoolleiderschap!
Lees meer
COV-ziekte
Burn-out, stress en depressie. Het blijven de belangrijkste redenen voor het stijgend aantal dagen dat leerkrachten afwezig zijn op school. Vooral oudere leerkrachten en directeurs kampen met psychosociale problemen. De cijfers van het jaarlijks rapport ziekteverzuim (2014, Departement Onderwijs) liegen niet.
Lees meer
COV-risico-van-de-weg
Sara S. is emotioneel als ze in het journaal getuigt. Bilal Hadfi, één van de daders van de aanslagen in Parijs, heeft in haar klas gezeten. “Ik vond hem eigenlijk een intelligente jongen, zoals een echte puber op zoek naar zijn plaats in de maatschappij, waar hij zich niet aanvaard vond. Hij was kwaad.” Ze vertaalt de radicaliseringskeuze van Bilal als: “Ik heb het gevoel dat ik persoonlijk gefaald heb”. In de vele reacties en analyses over de aanslagen in Parijs komt wat leraren en scholen moeten/kunnen doen meer op de voorgrond.
Lees meer
15-08-26-Brief-aan-Bourgeois-Crevits
Op dinsdag 27 oktober geeft minister Crevits het startschot voor de onderhandelingen tussen de onderwijsverstrekkers, de vakbonden en de Vlaamse regering over een loopbaanpact. De focus is goed gekozen: “De loopbaan in het onderwijs aantrekkelijker maken via een beleidskader dat toelaat om op verschillende niveaus in te spelen op de nieuwe ontwikkelingen binnen en buiten het onderwijs én dat de leraar in zijn kernopdracht waardeert.”
Lees meer
Meer nieuws
COV-thema
Het COV volgt verschillende thema’s nauw op. Thema’s die inspelen op de actualiteit en de noden van kwaliteitsvol basisonderwijs. Soms organiseren we acties of zetten we een campagne op.
Lees meer
Syndicale verkiezingen COV: in vuur en vlam

Welkom nieuwe COV-militant!

Ben je pas verkozen als COV-militant (vakbondsafgevaardigde of personeelsvertegenwoordiger 2016-2019) voor jouw school? Welkom! 
Zoals alle COV-militanten, kan je straks inloggen met je lidnummer om info op jouw maat (bv. Ik ben COV-militant) op deze site te lezen. 
Het kan echter even duren voor je nieuwe gegevens in alle databases handmatig zijn gekoppeld en je volledig kan inloggen als militant. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk in orde te brengen. Dank voor je begrip.
Heb je intussen een dringende vraag? Je kan steeds terecht bij de vrijgesteld secretaris van jouw regio. Lees meer op onze contactpagina.
ACV SV 2016 Sta jij als 1 man voor je collega's
Draagt jouw schoolbestuur inspraak voor de werknemers hoog in het vaandel? Hecht jouw schoolbestuur voldoende belang aan veiligheid, preventie en bescherming van de werknemers? Wist je dat elk schoolbestuur dat gemiddeld 50 werknemers of meer tewerkstelt, verplicht is om de procedure voor de sociale verkiezingen op te starten?
Tussen 9 en 22 mei 2016 worden via deze sociale verkiezingen personeelsvertegenwoordigers verkozen in het comité voor preventie en bescherming (CPBW). Vanaf gemiddeld 100 werknemers moet het schoolbestuur de procedure voor de ondernemingsraad (OR) opstarten. 
Jij kan het verschil maken! Stel je kandidaat voor het CPBW of de OR: vul hier het kandidatenformulier in. 
Lees meer
COV-publicaties-Basis-rek
Met Basis ben je direct mee met de onderwijsactualiteit: 15 keer per jaar brengen we via dit tijdschrift nieuws, achtergrond en duiding bij de onderwijsactualiteit. Ook bredere maatschappelijke onderwerpen komen aan bod. 
Per nummer uit de lopende jaargang kan iedereen enkele artikels downloaden. Leden kunnen Basis volledig online lezen via links naar de pdf.
Lees meer
gezondopenbaar

Gezond Openbaar

ACV Openbare Diensten, Overheidsbedrijven en Onderwijs stelde op dinsdag 22 september hun prioriteiten voor tijdens het event "Gezond Openbaar".
Onder andere de terugtredende overheid, sociaal overleg en pensioenen kwamen aan bod. 

Een uitgewerkte versie van de accenten vind je terug in deze brochure.