Het algemeen COV-congres

Inspiratiesessie-Hasselt
Elke vijf jaar organiseert het COV een algemeen congres. We blikken terug op de voorbije periode en zetten de (kracht)lijnen uit voor de volgende vijf jaar. 
Op 23 en 24 november 2018 vindt het achtste COV-congres plaats in Houffalize.

Speciale editie van Basis voor het COV-Congres

Cover-Extra-Basis-Congres
De speciale Basis-editie over het Congres 2018 valt in de week van 5 februari bij jou in de bus. De titel van de inspiratietekst luidt: ‘Vrij onderwijzen. Reflecties op onderwijs en vakbond vandaag en morgen’. 
Vrij onderwijzen staat vandaag onder druk. Internationaal vergelijkbare testen beoordelen het onderwijs aan de hand van meetbare resultaten. Tegelijk wordt de ‘functionele rol’ die de school moet opnemen wordt steeds belangrijker. Voor de meest diverse maatschappelijke problemen - verkeersveiligheid, gezonde voeding, radicalisering, (wereld)burgerschap, het stimuleren van ondernemerschap - wordt naar het onderwijs gekeken. De uitdagingen zijn immens en de druk op de schoolteams is erg groot. Het dwingt ons om na te denken over hoe we ook in de toekomst de hoge kwaliteit van ons basisonderwijs kunnen garanderen. We geven een aanzet via de inspiratietekst:
Bij elk hoofdstuk krijg je doordenkers of reflectievragen. Lees mee en debatteer over de inspiratietekst in jouw kring, regio of provincie!

Inspiratiesessies

Sfeerbeeld-inspiratiesessies
De voorbereidingen voor het congres zijn eigenlijk al eerder begonnen …  "Droomwerk(en) in basisonderwijs", dat was het thema van twee inspiratiesessies voor COV-leden eind 2017. In een warme omgeving in Hasselt en Gent wisselden zij met een passie ideeën uit over wat hen energie geeft in onderwijs. Twee sprekers, Geert Kelchtermans (KU Leuven) en Angelo Gavrielatos (Education International) inspireerden de gesprekken. 
Hoe zien zij hun job op school evolueren, nu en in de toekomst? Waar verlangen zij naar om sterk onderwijs en krachtige leraren te blijven waar maken? Deze verhalen namen we mee in voorbereiding naar het COV-congres van november 2018.
Op de twee inspiratiesessies was het engagement voor onderwijs en het COV heel sterk voelbaar bij de deelnemers. De verhalen die ze vertelden, de ervaringen die ze deelden, tonen aan dat ze niet bij de pakken willen blijven zitten. Ze willen meedenken en meewerken aan de toekomst van onderwijs, aan krachtig en vrij onderwijzen. 
Je vindt een verslag van de sessies in de Congres-Basis.

Sfeer! Video Inspiratiesessies COV Hasselt en Gent