Vlaamse regering creëert zelf uittocht oudere leerkrachten

COV-persbericht-loopbaanonderbreking-uittocht-mco-deredactie
Afschaffing loopbaanonderbreking: COV vraagt degelijke overgangsregeling en écht eindeloopbaandebat
Het COV, de grootste vakbond van het basisonderwijs, wordt overstelpt met vragen van leerkrachten over het afschaffen van de algemene loopbaanonderbreking. “Wie niet voor 2 september in het huidige systeem stapt, ziet het helemaal aan zijn neus voorbijgaan. Daarom kiezen veel oudere leerkrachten ervoor vroeger loopbaanonderbreking te nemen dan ze van plan waren. Zo organiseert de Vlaamse regering zelf een uittocht van oudere leerkrachten”, zegt Marianne Coopman,  algemeen secretaris van het COV. Het COV vraagt daarom een degelijke overgangsregeling en een écht debat over de eindeloopbaan. 
Dankzij het systeem van de algemene loopbaanonderbreking konden leerkrachten ervoor kiezen om aan het einde van hun loopbaan vier vijfde of halftime te gaan werken. Op die manier konden oudere leerkrachten hun talenten blijvend inzetten in een aangepast ritme. Door de afschaffing van de algemene loopbaanonderbreking vervalt deze mogelijkheid. Het COV, met bijna 40.000 leden de grootste vakbond van het basisonderwijs, wordt dan ook overstelpt met vragen van ongeruste leerkrachten. 

Uittocht 

“Bij gebrek aan overgangsregeling kiezen veel oudere leerkrachten ervoor om snel snel in het systeem te stappen, voor het wordt afgeschaft. Dat is jammer, want heel wat van hen waren van plan om langer fulltime aan de slag te blijven. We weten ook dat deze kleuterleiders en leraars in deze leeftijdsgroep bijzonder gemotiveerd zijn. Heel wat scholen komen er ook mee in de problemen”, zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV. 

Loopbaandebat 

De onderwijsvakbonden onderhandelen al maanden met de minister van Onderwijs over de loopbaan van leerkrachten. Het beroep van leerkracht aantrekkelijker maken is daarbij voor iedereen een prioriteit. Marianne Coopman: “Dit is al de tweede keer dat deze onderhandeling doorkruist wordt door een beslissing van buitenaf. Na de pensioenhervormingen, die de federale regering aankondigt is er nu ook de afschaffing van de loopbaanonderbreking.” 

Werkbaar werk 

Marianne Coopman: “Iedereen heeft de mond vol van werkbaar werk. Ik nodig dan ook iedereen uit om eens een kijkje te gaan nemen in een klasje met 22 kleuters of met steeds meer leerlingen die allemaal een individuele zorgaanpak vragen. 
Voor zo’n klas staan, dat houd je voor een 50-plusser niet werkbaar met enkele kleine ingrepen. De kinderen blijven kinderen. Om dit werk werkbaar te houden zijn reële aanpassingen nodig.” 

Besparingsoperatie 

Verlof zonder wedde is geen volwaardig alternatief voor loopbaanonderbreking. Marianne Coopman: “Verlof zonder wedde is een heel andere regeling, die bijvoorbeeld ook implicaties heeft voor de anciënniteit en het pensioen van leerkrachten. Is het zo dat we de beste krachten naar het onderwijs gaan aantrekken? Als de Vlaamse Regering eerlijk is, dan geeft ze toe dat dit een besparingsoperatie is. Tegen 2020 wil ze 35 miljoen besparen. Blijkbaar moet dat op de kap van oudere kleuterleiders en leraars.” 

Een écht eindeloopbaandebat

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft de vakbonden tegen eind mei om een advies gevraagd. Dit is echter niet meer dan windowdressing. “Wij stellen ons constructief op: we zijn graag bereid mee te werken aan een debat over de eindeloopbaan van leerkrachten, maar we worden eens te meer voor voldongen feiten gesteld. Daarom roepen we de Vlaamse regering op om nu echt werk te maken van het eindeloopbaandebat en een degelijke overgangsregeling voor oudere leerkrachten, zodat ook de scholen weten waar ze aan toe zijn tegen september.”  
 Marianne Coopman