Acties mei 2016: samen voor werkbaar werk in onderwijs!

cartoon salami onderwijsbesparingen zonder logo
Na opnieuw federale en Vlaamse regeringsmaatregelen die de onderwijsloopbaan afbreken, voerde het COV  actie: samen voor werkbaar werk maakt onderwijs sterk. De salami-politiek van het snijden in werkvoorwaarden en pensioenen moet stoppen. Daarom stelden we een actieplan op.
Jullie warme aanwezigheid,  ongebreideld enthousiasme, creatieve voorbereidingen en solidaire inzet voor en tijdens de actiemaand van mei 2016, met als prachtige orgelpunt de onderwijsmanifestatie op 31 mei  gaf het COV de uitstraling en de positieve energie die bij ons past! Dank jullie wel!

Inzet over het hele land

We hebben er een drukke maand op zitten. We gebruikten eerst 20 mei om alle vakbondsafgevaardigden in de provincies in te lichten over de komende regeringsmaatregelen en de gevolgen voor onderwijs. Daarna informeerden deze VA’s in de week van 23 tot 27 mei op hun beurt de collega’s in de scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel.
Op dinsdag 24 mei namen we deel aan de nationale interprofessionele (alle sectoren) betoging in Brussel “de maat is vol” in verzet tegen de besparingen op sociale zekerheid, pensioenen en dienstverlening. Maar de apotheose was toch wel jullie massale aanwezigheid bij de grote groene betoging afgelopen dinsdag 31 mei in Brussel van ACV Onderwijs en Openbare Diensten. We hadden #GENOEG van de besparingen, ons onderwijs verdient beter.

#GENOEG volk om je stem te laten horen

We waren met velen in een mooi sterk onderwijsblok. Het had zijn effect! Onze aanwezigheid werd opgemerkt door talloze fotografen en media, en door vele voorbijgangers enthousiast bewonderd. Kijk op onze facebook-pagina voor het volledige fotoalbum!  We zijn blij met het engagement van ieder.

Sterke opkomst

Met talloze bussen en op eigen kracht kwamen jullie van over heel Vlaanderen naar Brussel. Een opkomst van meer dan 10.000 mensen was meer dan ieder gedacht had. Onze drakendragers, ballonnendragers, eigen panelenmakers en vlaggendragers zorgen voor creatieve zichtbaarheid.
Zo gaven we een sterk beeld aan alle zorgen van onderwijs en onderwijspersoneel. Dankzij jullie kwam de luide stem voor onderwijskwaliteit naar voren. Dankzij jullie toonden wij inhoudelijk ons verzet tegen onrechtvaardige besparingen. #GENOEG is genoeg. Een beperkt zorgkrediet is niet hetzelfde als een landingsbaan of loopbaanonderbreking om je werk in onderwijs werkbaar te houden. Een geharmoniseerd pensioen met de privé is niet hetzelfde als een rechtvaardig pensioen in onderwijs.
Deze actiemaand betekende voor elk van jullie een serieuze krachtinspanning en tijdsinvestering, wat niet evident is. Ook inspanningen van het thuisfront, van ieder die voor en achter de schermen meewerkte, werden zeer geapprecieerd.

Een grote DANKJEWEL, jullie waren geweldig!


We gaan intussen door met de acties en maken je nog attent op deze petitie:

Petitie : Bourgeois naar Michel
In De Zevende Dag van 17 april zei minister-president Bourgeois letterlijk: "Een ambtenaar of een leraar die werkt tot aan zijn wettelijke pensioenleeftijd mag geen euro verliezen."
Op de vraag of leraars dan op hun twee oren mochten slapen, antwoordde hij dat hij dat duidelijk had gemaakt in zijn partijbureau en dat hij desnoods naar premier Michel zou gaan. "Langer werken en minder pensioen krijgen, is niet correct." zo besloot hij zijn antwoord. 

Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Onderwijs wil dat de minister-president het woord bij de daad voegt. Het wil dat hij naar premier Michel gaat om daar het voorstel van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront te gaan verdedigen. Dat voorstel houdt in dat er inderdaad geen pensioenverlies zal zijn.
DINSDAG 31 MEI: ACV-MANIFESTATIE ONDERWIJS EN OPENBARE DIENSTEN
#GENOEG 

  •  B E D A N K T  A A N  E L K E  D E E L N E M E R

  • Was jij aanwezig op de manifestatie van 31 mei? Dank je wel! 
  • Jullie waren met meer dan 10 000 en jullie waren geweldig!
  • Bekijk het fotoalbum op www.facebook.com/hetCOV en hou ook Basis in het oog.
  • Bezorg sfeerfoto’s en selfies van op de manifestatie van jezelf, je collega’s, pakkende slogans, creatieve verkleedpartijen, … aan covsocialmedia@gmail.com en misschien kom je jezelf nog wel eens tegen in één van onze publicaties.
  • Hieronder vind je nog wat praktische info die je nog kan nodig hebben:

  • S T A K I N G  O N D E R S T E U N T   M A N I F E S T A T I E
V R A G E N over de betoging van 31 mei? Contacteer jouw provinciaal verantwoordelijke:


Noteer ook alvast – meer info volgt zodra bekend:
  • Donderdag 29 september: nationale betoging in gemeenschappelijk vakbondsfront
  • Vrijdag 7 oktober (=2 jaar regering Michel I): nationale staking in gemeenschappelijk vakbondsfront
 
Alvast bedankt voor je inzet, medewerking en engagement! Werkbaar werk maakt onderwijs sterk!