Word VA (vakbondsafgevaardigde) in je school!

#trots #bezorgd #geëngageerd? Word vakbondsafgevaardigde! 
Als VA (vakbondsafgevaardigde) op jouw school ben jij: 
 • #trots op je job in onderwijs 
 • #bezorgd om werkbaar werk 
 • #geëngageerd voor je collega’s 
Daarom zoeken wij jou ! Lees snel verder. Weet je al zeker dat je VA wil worden? Vul meteen het kandidatenformulier in!
 Deze lijst met veelgestelde vragen leert je alles wat je wil weten over VA zijn:
 • Is VA (vakbondsafgevaardigde) worden wel iets voor mij?

Een VA is #trots, #bezorgd en #geëngageerd, maar geen superman of supervrouw. Eigenschappen die we in hen waarderen zijn bijvoorbeeld: hart op de juiste plaats, leergierig, behulpzaam, geduldig, durft opkomen voor zwakken en tegen onrecht, luisterend oor, diplomatisch, flexibel. En #trots, #bezorgd en #geëngageerd natuurlijk! 
Lees ook Basis met enkele getuigenissen van andere VA's die je uit de praktijk vertellen.
 • Aan welke voorwaarden moet ik voldoen als VA?

1. Je bent TADD of vastbenoemd. 
2. Je werkt minstens 1/3e van een volledige opdracht in je school.
3. Je bent geen directeur of lid van het schoolbestuur.
 • Wat kan ik als VA doen voor mijn collega’s?

Je verdedigt hen en onderhandelt met directie en/of schoolbestuur over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Zo zorg jij voor inspraak en werkbaar werk op school! Je geeft info aan je collega’s bij de koffie, in de gang of in de personeelsvergaderingen. Je helpt je collega’s met hun vragen over werken in het onderwijs. 
 • Wat als ik nog niets van onderwijswetgeving ken?

Geen zorgen! Het COV staat voor je klaar. Je kan terecht bij je vrijgesteld secretaris en de COV-dienstverleners. Je kan collega’s ook steeds naar hen doorverwijzen. Je vindt heel wat info op de website, je krijgt regelmatig een nieuwsbrief in je mailbox met actuele info en tips voor inspraak. We nodigen je graag uit op vormingen voor vakbondsafgevaardigden, en er zijn ook nog lokale infomomenten georganiseerd door je kring of je regio. 
 • Help, er is nog geen VA bij mij op school! Wat als ik de eerste kandidaat ben?

Dan ben je zeker extra nodig! We geven je kandidatuur extra steun en staan voor je klaar. Je kan ook altijd terecht bij je lokale verkiezingsverantwoordelijke van jouw kring of regio: neem met hen contact op om de verkiezingen te helpen organiseren (link wordt aangevuld).
 • Hoe lang duurt mijn engagement?

Dat start op januari 2020 en duurt in principe vier jaar, tot december 2023.
 • Ben ik als VA beschermd?

Ja. Je opdracht als VA mag nooit een reden zijn voor je directie en/of schoolbestuur om je een negatieve evaluatie of tuchtsanctie te geven.  Het COV staat voor je klaar met juridische advies indien nodig.
 • Hoe word ik VA?

Je stelt je kandidaat via het kandidatenformulier op de site (zie onderaan, lees eerst de engagementsverklaring). Je wordt verkozen door de COV-personeelsleden van de school tijdens de VA-verkiezingen. Als er voldoende COV-leden op school zijn, kunnen er  zelfs twee of meer VA’s verkozen worden.
 • Wie organiseert de VA-verkiezingen in mijn school?

Is er nu al een VA op je school? Dan organiseert hij/zij de verkiezingen. 
Is er nog geen VA op je school? Neem contact op met je kring- of regiobestuur (lijst met contactgegevens volgt) : zij zullen dan de verkiezingen dan organiseren.
 • Wanneer zijn de VA-verkiezingen?

De verkiezingen vinden plaats in oktober 2019. Je kan zelf plaatselijk de verkiezingsdatum inplannen, zolang je rekening houdt met de kieskalender.
 • Kunnen er ook op andere momenten VA-verkiezingen plaatsvinden?

Ja, als er voldoende COV-leden zijn kunnen we op eender welk moment vakbondsafgevaardigden verkiezen.
 • Ik twijfel nog, zou ik een goede VA kunnen zijn ? 

Onze VA’s zijn géén superhelden of alleskunners. Wel mensen van vlees en bloed. Ook jij kan VA worden met jouw talenten! Nog niet overtuigd? Stel je vragen vóór 30 juni op cov.durftevragen@acv-csc.be en durf te vragen #dtv!