Na je inschrijving als werkzoekende bij de VDAB begint je beroepsinschakelingstijd te lopen. Dit houdt in dat je vanaf dit ogenblik beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. Vanaf de datum van je inschrijving kan de VDAB je uitnodigingen sturen waarop je verplicht moet ingaan.
- Wist je dat je beroepsinschakelingstijd 310 dagen (12 maanden) duurt? Tijdens deze periode moet je minimum tweemaal op een evaluatiegesprek om je zoekgedrag naar werk te controleren.
Kan je werken tijdens je beroepsinschakelingstijd?
Jazeker. Ben je werknemer tijdens je beroepsinschakelingstijd, dan loopt je beroepsinschakelingstijd gewoon door. Werk je tijdens je beroepsinschakelingstijd langer dan 28 dagen na elkaar? Vergeet je dan niet opnieuw in te schrijven bij VDAB als je job ten einde loopt! Anders loopt je beroepsinschakelingstijd niet door.
Heeft je werk als jobstudent invloed op je beroepsinschakelingstijd na het einde van de studies?
- Studeer je af eind juni 2015? Dan heeft jobstudentenwerk geen invloed op je beroepsinschakelingstijd als je jobstudentenwerk verricht in de maand augustus en/of in de maand september die volgt op het einde van de studies.
- Studeer je af of stop je in het midden van het schooljaar met je studies? Je kan niet meer werken als jobstudent tijdens je beroepinschakelingstijd. Ook niet tijdens de zomermaanden van datzelfde jaar.
Loopt de beroepsinschakelingstijd door als je een opleiding volgt?
Het hangt ervan af welke opleiding je volgt.
- Wordt je beroepsopleiding erkend door de VDAB en de RVA? Dan loopt je beroepsinschakelingstijd door.
- Studies hoger onderwijs komen niet in aanmerking.
Heb je tijdens je studies een studentenjob uitgevoerd?
Dan verkort of verlengt deze tewerkstelling je beroepsinschakelingstijd niet.
Wie krijgt direct een inschakelingsuitkering en hoeft geen beroepsinschakelingstijd door te maken?
Leerlingen industriële leertijd kunnen na het beëindigen van hun leertijd onmiddellijk een inschakelingsuitkering aanvragen. Je moet geen beroepsinschakelingstijd doorlopen.
Heb je recht op kinderbijslag tijdens de beroepsinschakelingstijd?
Om tijdens je beroepsinschakelingstijd kinderbijslag te ontvangen, moet je je onmiddellijk na het einde van je studies inschrijven bij de VDAB. Anders zou je één maand (of meerdere maanden) kinderbijslag kunnen mislopen.
Word je gecontroleerd tijdens de beroepsinschakelingstijd?
Jazeker. Bij de start van de beroepsinschakelingstijd ontvang je een informatiebrief van de RVA. In deze brief staat de controleprocedure. Je zal minimum tweemaal op controlegesprek moeten komen bij de RVA. Bij een negatief resultaat wordt je recht op een inschakelingsuitkering uitgesteld.
Bewijs dat je zoekt met je sollicitatiedagboek! Schriftelijke bewijzen komen altijd op de eerste plaats. Houd eveneens een geschreven overzicht bij over alles wat je ondernomen hebt, met volgende vaste punten:
- Welk bedrijf, waarover/welke werkaanbieding, met wie gesproken/gebeld/gemaild, wanneer gecontacteerd en welk resultaat...
- Registreer je bij de start van je beroepsinschakelingstijd bij het ACV.
Wist je dat je na drie maanden als werkzoekende ook moet ingaan op vacatures die niet in het verlengde van je studies liggen? Dat geldt ook voor vacatures van bedrijven die op 60 kilometer van je woonplaats liggen ongeacht de reistijd. Je moet ook ingaan op een tewerkstelling met een reistijd tot 4 uur.